Informujemy, iż rozpoczyna się kolejny etap wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, który zaplanowany jest na okres luty – wrzesień 2025. Stowarzyszenie Na Rzecz Bezdomnych Dom Modlitwy „AGAPE” w Borowym Młynie współpracuje z Bankiem Żywności w Tczewie wspiera osoby potrzebujące z województwa Pomorskiego, na terenie powiatu kwidzyńskiego w gminie Ryjewo
Cel programu jest udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.
ODBIORCY POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ I DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH:
Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające:
- kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693)
- kryterium dochodowe wynoszące 2.676,50 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 2 180,95 PLN dla osoby w rodzinie.
Pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej.
POMOC ŻYWNIŚCIOWA
W ramach programu każda osoba skierowana do pomocy żywnościowej może otrzymaćBEZPŁATNIE min. ok. 30 kgartykułów spożywczychw formie kilku paczek żywnościowych:
Nazwa artykułu spożywczego FEPŻ | Maksymalna ilość sztuk/kg na osobę |
Groszek z marchewką | 5 szt. / 2 kg |
Koncentrat pomidorowy | 7 szt. / 1,12 kg |
Dżem truskawkowy | 5 szt. / 1, 5kg |
Makaron jajeczny świderki | 6 szt. / 3 kg |
Mąka pszenna | 4 szt. / 4 kg |
Płatki owsiane | 3 szt. / 1,5 kg |
Kawa zbożowa rozpuszczalna | 2 szt. / 0,4 kg |
Mleko UHT | 7 sz. / 7 l |
Ser podpuszczkowy dojrzewający | 3 szt. /1,2 kg |
Szynka wieprzowa mielona | 5 szt. / 1,5 kg |
Szynka drobiowa | 5 szt. /1,5 kg |
Pasztet wieprzowy | 4 szt. /0,64 kg |
Szprot w oleju | 5 szt. /0,85 kg |
Cukier biały | 4 szt. / 4 kg |
Miód nektarowy wielokwiatowy | 2 szt. /0,8 kg |
Olej rzepakowy | 4 szt. /4 l |
Fasolka po bretońsku | 4 szt. / 2 kg |
Jeśli rodzina liczy 5 osób, to każda z tych osób otrzyma taki sam zestaw artykułów spożywczych. Dodatkowo może otrzymać żywność z darowizn z krótkim terminem przydatności.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Dodatkowo OPL Stowarzyszenie NA Rzecz Bezdomnych Dom Modlitwy „AGAPe” wraz z Bankiem Żywności będzie realizował następujące, planowane działania towarzyszące wśród osób potrzebujących, wspierające ich włącznie społeczne:
- Cykle edukacyjne tematyczne: edukacji ekonomicznej, żywieniowo-dietetyczne, kulinarne, dotyczące praw konsumenta.
- Warsztaty edukacyjne z zakresu: niemarnowania żywności, prawidłowej segregacji odpadów, kulinarne, psychodietetyczne, gospodarowanie budżetem domowym.
- Działania o charakterze włączeniowo-integracyjnym (cykle).
- Dyżury konsultacyjne.
Więcej informacji o działalności Banków Żywności oraz sposobie realizacji programu na stronie internetowej www.fepz.bankizywnosci.pl
DANE KONTAKTOWE
Osoby, które chcą skorzystać z pomocy żywnościowej w ramach realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus proszone są o kontakt z pracownikami:
- Stowarzyszenia Na Rzecz Bezdomnych Dom Modlitwy „AGAPe” w Borowym Młynie )osobiście lub podnr. tel…55 277 42 88


POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Stowarzyszenie na Rzecz Bezdomnych „AGAPE” z/s w Borowym Młynie Oddział w Szawałdzie Schronisko dla osób bezdomnych Szawałd 16 82-200 Malbork z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Tczewie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 62 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 3.85916 ton żywności;
o 200 paczek żywnościowych;
o …….. posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 30 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 1 spotkanie dla 30 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 30 uczestników
- Kulinarnych – 1 spotkanie dla 30 uczestników
- Niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 30 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 30 uczestników
Stowarzyszenie Na Rzecz Bezdomnych Dom Modlitwy „AGAPE” w Borowym Młynie z terenu województwa Pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Tczewie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do …….96 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o …….5,22805. ton żywności;
o …….320 . paczek żywnościowych;
o …….. posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 96 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – …1.. spotkań dla ……30 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – …1…spotkań dla 30 uczestników
- Kulinarnych – …1 spotkań dla ……30 . uczestników
- Niemarnowania żywności – …1… spotkań dla ……30. Uczestników
- żywieniowo dietetycznych – …1…spotkań dla 30 uczestników
Ponadto uczestnicy mieli możliwość uczestniczyć w warsztatach terapii zajęciowej 5 razy w tygodniu
Stowarzyszenie na Rzecz Bezdomnych „AGAPE” Oddział w Nowym Stawie ul. Mickiewicza 32 82-230 Nowy Staw z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Tczewie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 112 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
6,27300 ton żywności;
400 paczek żywnościowych;
o …….. posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 112 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 1. spotkań dla 24 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkań dla 24 uczestników
- Kulinarnych – 1 spotkań dla 24 uczestników
- Niemarnowania żywności – 1 spotkań dla 24 Uczestników
- Innych działań aktywizujących – …–… spotkań dla —……. Uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkań dla 24 uczestników
W dniu 17.02.2021r o godz.9:00 w Stowarzyszeniu na Rzecz Bezdomnych „AGAPE” w Nowym Stawie odbyły się szkolenia edukacyjne. Tematy szkoleń :
- ekonomiczne
- niemarnowania żywności
- dietetyczne
- kulinarne.
Szkolenia były organizowane w ramach projektu POPŻ i były one skierowane do uczestników podprogramu 2020.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2020
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – sierpień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – sierpień 2021
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie wszystkich 16 województw Rzeczpospolitej Polskiej która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
- Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg w tym:
NAZWA ARTYKUŁU | ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ | OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L) | ILOŚĆ KG NA OSOBĘ |
CUKIER BIAŁY | 4 | 1 | 4,00 |
BURACZKI WIÓRKI | 4 | 0,35 | 1,40 |
FASOLKA PO BRETOŃSKU | 3 | 0,5 | 1,50 |
HERBATNIKI MAŚLANE | 2 | 0,2 | 0,40 |
GROSZEK Z MARCHEWKĄ | 8 | 0,4 | 3,20 |
MUS JABŁKOWY | 2 | 0,72 | 1,44 |
KASZA JĘCZMIENNA | 3 | 0,5 | 1,50 |
KONCENTRAT POMIDOROWY | 7 | 0,16 | 1,12 |
MAKARON JAJECZNY | 10 | 0,5 | 5,00 |
MLEKO UHT | 7 | 1 | 7,00 |
OLEJ RZEPAKOWY | 4 | 1 | 4 |
PASZTET DROBIOWY | 2 | 0,16 | 0,32 |
PŁATKI OWSIANE | 2 | 0,5 | 1,00 |
POWIDŁA ŚLIWKOWE | 5 | 0,3 | 1,50 |
FILET W OLEJU | 7 | 0,17 | 1,19 |
RYŻ BIAŁY | 2 | 1 | 2,00 |
SER PODPUSZCZKOWY | 4 | 0,4 | 1,60 |
SZYNKA DROBIOWA | 8 | 0,3 | 2,40 |
SZYNKA WIEPRZOWA | 4 | 0,3 | 1,20 |
MIÓD NEKTAROWY | 1 | 0,5 | 0,50 |
- Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
- Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
- W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
- W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
- Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności,
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.